Szűrők, csapok, homokleválasztó ciklon

A szűrők feladata a vízben mindig jelenlevő úszó, lebegő fizikai szennyeződések összegyűjtése. A miniszórófejek és mikrojetek esetében a kijuttató elemek átmérője kicsi, így az eltömődés megakadályozásához finom szűrésre van szükség. A javasolt finomság 100 l/h teljesítményű szórófejekhez 80 mesh, e fölötti teljesítményhez 50 mesh értékű szűrő.
A víz szűrése már a vízkivételi műnél kezdődik. Itt a szivattyúk védelmére különböző méretű szűrőket helyeznek el. A szűrés szükségességének elbírálásához ismerni kell az alkalmazott fúvókák átmérőjét. A szűrő finomságát úgy kell megválasztani, hogy a szűrő által átbocsátott fizikai részecskék átmérője ne legyen nagyobb mint a fúvóka átmérőjének harmada. Szervesanyag (moszatok, algák) esetén a szűrő által átbocsátott részek nagysága ne legyen nagyobb mint a fúvóka átmérőjének ötöde. A finomabb szűrés azért indokolt, mert a szennyeződések egymáshoz tapadhatnak, boltozódhatnak, vagy a szervesanyagok fonalszerűen jutnak át a nyílásokon, így méretük meghaladhatja a fúvókák átmérőjét.
A szűrőket a gyártó által megadott érték fölötti (0,2-0,5 bar) nyomásveszteség esetén mindenképpen tisztítsuk ki. Az automatikus tisztítás lehet nyomásveszteségre alapozott, ennek során a be- és kilépő oldalon mért nyomáskülönbség alapján indul a tisztítás. A tisztítás indulhat tapasztalati úton megállapított időtartam eltelte után is. Vízmennyiségmérők felszerelésével tapasztalatilag megállapított mennyiség átfolyása után kerül sor a tisztításra.
A művelet elvégzése során ügyeljünk, hogy ne kerüljön idegen anyag a csőrendszerbe. A szűrők elhelyezése közvetlenül a szivattyú után szükséges. Amennyiben a víz erősen szennyezett, úgy ennek mértékében csökkentsük a gyártó által megadott teljesítményt. A centrifugális homokleválasztó kivételével a szűrők kapacitását legalább 20 %-al méretezzük a tervezett vízáramon felül. Többféle típusú szűrő használata esetén a szivattyú után alkalmazzuk a következő sorrendet: centrifugális homokleválasztó, kőzetszűrő, hálós vagy lamellás szűrő.

Szűrők

tgi-rgi
tgh-rgh
TGG-rgg
tfi-rfi
tfh-rfh
tfg-rfg
massa-a-rete-TFI-TGI
massa-a-rete-TFH-TGH
massa-a-rete-TFG-TGG
massa-a-rete-fek-TFG-TGG
massa-a-dischi-TFI-TGI
massa-a-dischi-TFG-TGG
massa-a-dischi-TFH-TGH
massa-a-dischi-RFI-RGI
massa-a-dischi-RFH-RGH
massa-a-dischi-RFG-RGG
massa-a-dischi-fek-TFG-TGG
FLH
FTD
FLF
FLG
FLD
FLE
FGH
FLC
Base-rotodisk
FGG
Base-rotodisk-Victaulic1
Base-rotodisk-Victaulic2

 

A szelepek   feladata a víz mozgásának irányítása a vezetékek között. A mezőgazdaságban műanyag szelepekből hatalmas mennyiséget építenek be, legáltalánosabb az öntözővezeték indításához használt változat. Ezen kis szelepek minősítésénél legfontosabb szempont a működtető „fülek” tartóssága. Sajnos előfordulhatnak „egynyári” gyártmányok is az üzletekben.
Amennyiben az elzáró szerelvény a cső végére van építve, úgy azt csapnak nevezzük.

Csapok

kep02
kep03
kep01

 

 

Centrifugális homokleválasztó ciklon

Homokleválasztó

Ez a típusú szűrő a homokszemcséket a víz térfogattömegénél nehezebb részecskéket különíti el, ezért a szerves anyag kiválasztására nem alkalmas (pl: alga). A víz a kúp felső részén lép be, majd lefelé haladva körkörös mozgást végez. A fellépő centrifugális erő a falnak szorítja a szemcséket, melyek a nehézségi erő hatására az alsó tartályban gyűlnek össze. A szűrőt az átfolyó víz mennyisége és a jellemző részecske nagyság szerint kell tervezni. Nagy homoktartalmú víz esetén részecske frakció szerint szűrősorozatot kell üzemeltetni. Használata fúrt kutaknál jöhet szóba, ha a homoktartalom meghaladja a 3 ppm értéket. Javasolt átfolyási sebesség 1,5-5 m/s. A tapasztalatok szerint a homok és iszap 98%-át is kiválaszthatják.
 

 

Responsive Slideshow
Internetes vezérlő

Az SCS Share egy internet alapú központi rendszer, ami a Signature vezérlőkkel kommunikál.

Steadypres
Steadypres

A STEADYPRES egy fordulatszámszabályzó, amely 1 vagy 3 fázisú váltakozó feszültségű szivattyúmotorok meghajtására szolgál.

Fliwer intelligens öntözéstechnika
Fliwer

Az öntözésvezérlés során egy komplex vizsgálati rendszerként üzemmel, több összetevő figyelembe vételével vezérli az öntözőrendszert.

Rain I-Dial vezérlők
Rain I-Dial vezérlők

- 4 független program

- Vízkibocsátás szabályozása

- Széles kijelző